Samsø og Ballen

Perlen midt i Kattegat

Samsø – måske Danmarks smukkeste ø. Havet omkring øen indbyder til en vidunderlig blanding af dyb afslapning i rolige omgivelser og herlige aktiviteter. En spændende og levende ø, som du bare må opleve.

 

Midt i Kattegat, midt i Danmark med færger fra både Jylland og Sjælland. Fra Jylland afgår der færger fra Aarhus og Hou til Sælvig Havn. Fra Sjælland går der færge fra Kalundborg, direkte til Ballen  Færgehavn.

Ballen Strandpark - Samsø og Ballen
Samsø og Ballen - Badestrand

Samsø og Ballen

Samsø er på 114 kvadratkilometer heraf er 20% fredet. På Samsø finder man en ubeskrivelig smuk og meget afvekslende natur, der byder på mange oplevelser og muligheder for aktiviteter.
Naturmæssigt er Samsø et stykke Danmark i miniformat: kyststrækninger med stejle skrænter, et bakkelandskab med dybe dale og smeltevandskløfter, hedelandskab og frugtbare landbrugsområder og fjord med mange øer og holme. På øen ligger en perlerække af hyggelige landsbyer, i alt 22 med hver sit særpræg. Hovedbyen er Tranebjerg, der ligger midt på øen 5 km fra Ballen. Øen har ca. 3800 indbyggere, kaldet samsinger.

Strandene varierer fra brede børnevenlige strande med lavt vand, som ved Ballen Strandpark, til det lidt dybere, andre steder mere stenede strande, hvor der til gengæld er gode fiskemuligheder. Overalt er vandet krystalklart, og den lange kyststrækning betyder at du flere steder har strandene helt for dig selv.
Landskabet og de korte afstande gør at Samsø er ideel til cykelferie.
Ballen ligger på den sydøstlige del af Samsø, og byen og dens strand er et yderst populært feriemål. Om sommeren summer Ballen og lystbådehavnen af liv, og der er en håndfuld gode caféer og restauranter i byen.
Blandt andet Ballen Badehotels Restaurant Behrnt, som serverer lækre retter og menuer indeholdende Samsøs lokalproducerede råvarer.

Danmarks køkkenhave - Samsø kartofler

Samsø – Danmarks køkkenhave

Danmarks køkkenhave –  Sådan betegnes Samsø grundet klimaet og beliggenheden midt i Kattegat omgivet af vand til alle sider. Samsø er kendt i hele Danmark for sine tidlige kartofler.
Årets første Samsøkartofler sælges til mange hundrede kroner kiloet. 

Samsø er meget andet end kartofler.
Vi har nye asparges endnu før vi har nye kartofler.
Herefter følger råvarerne sæsonen. Samsøs råvarer finder du overalt på øen.

En af de første ting man lægger mærke til, når man kommer til Samsø, er de mange vejboder med frugt og grønt. Overalt langs vejene kan man året rundt handle ind til et lækkert måltid med årstidens friske råvarer og lokale delikatesser.


Fra de berømte nye Samsø kartofler maj-juni, sprøde agurker og solmodne tomater, fristende røde jordbær og dybsorte solbær – til efterårets og vinterens græskar, kål
og rodfrugter. Derfor har øen fået betegnelsen “Danmarks køkkenhave”.

 

Samsø og Ballen - Grønne asparges